Hulp nodig?
Bel ons: 0315 340 666

Product filters

Best verkocht

Onderhoud Ballen

Een bal moet bij gebruik goed verzorgd worden om zo lang mogelijk te profiteren van een goede sportbal. Waarom precies? En wanneer? De meeste mensen kopen een bal en leggen het in de schuur. En hoe verzorg je een bal dan goed? Er zijn verschillende middelen waarmee je je bal goed kan verzorgen. Wat als je sportbal lek is of helemaal kapot? Wanneer is de bal echt niet meer te redden en ben je toe aan een nieuwe? Jenisport weet raad! Wij geven jou de makkelijkste tips voor het onderhoud van ballen. Maak optimaal en langdurig gebruik van je voetbal, handbal of welke sportballen dan ook.

Waarom is onderhoud van sportballen belangrijk?

De meeste mensen die voor hun kinderen een bal kopen, leggen de ballen gewoon in de schuur of in de tuin. Je merkt wat vaker dat de bal wat slapper wordt. En leer kan snel scheuren. Bij sportscholen, sportinstellingen en sportverenigingen, wordt na intensief gebruik de staat van de bal minder. Logisch. Ballen moeten tegen harde stoten kunnen van voeten en/of van handen, ze stuiteren over het veld, de stoep of tegen schuurtjes aan. En in de winter, zomer, tijdens regenbuien en hagel moeten de ballen ook gewoon goed kunnen rollen. Daarom is onderhoud belangrijk. Ballen krijgen veel te verduren. Een allereerste tip: laat ballen niet buiten liggen: berg ze droog op. 

Lekke bal: Hoe plak of repareer je een sportbal?

Ballen worden zachter, als je ze oppompt, is de bal na een tijdje weer slap. Zit er dan een kleine lek in de bal of is de bal echt kapot? Soms moet je het ventiel vervangen, of de binnenbal, moet er een klein gaatje gedicht worden of een scheurtje gerepareerd. Het kan ook zijn dat de volleybal, handbal of voetbal intensief gebruikt is en deze alleen opgepompt moet worden. Check de luchtdruk met een luchtdrukmeter: valt de druk weg, dan is de bal lek. Is de druk te laag, pomp de bal dan tot het goede aantal bar op.

Er zit een gaatje in de binnenbal

Een minuscuul gaatje kan er al voor zorgen dat de bal leeg loopt. Geen nood aan de man: een hele nieuwe bal hoef je nog niet te kopen. Je kunt bij Jenisport Flatproof kopen met bijbehorende Flatproof spuit. Dit is een vloeistof dat zich aan de binnenkant van de binnenbal hecht en zo kleine gaatjes repareert. Ook beschermt het de bal tegen gaatjes.

Helpt het hulpmiddel niet? Dan moet je misschien de hele binnenbal vervangen. Speciaal voor handballen en voetballen levert Jenisport binnenballen.

Het ventiel sluit niet meer goed

Heb je gekeken naar de binnenbal? Nergens een gaatje kunnen vinden? Het kan zijn dat het ventiel niet meer goed aansluit op de bal of dat het ventiel zelf niet meer goed sluit. Tijd voor voor baldicht: dat hecht het ventiel aan de bal. Het ventiel kun je onderhouden met speciale ventielolie: smeer in en maak langer gebruik van een goed ventiel.

Wanneer is de bal aan vervanging toe?

Heeft het plakken of repareren helemaal niet geholpen? De bal is vast aan vervanging toe. Jenisport biedt ontzettend veel sportballen voor allerlei sporten. Denk aan gym, voetbal, handbal, volleybal, korfbal, basketballen of fitnessballen. Een groot assortiment, waar je vast een hele goede bal weer kunt vinden. Wij leveren jou alleen ballen van goede merken, die goed betaalbaar zijn. Kijk snel in onze webshop en voor je het weer ben je weer een balletje aan het slaan (of schoppen)!