Medicijnballen
Medicijnballen zijn ballen die je helpen met het versterken van bijvoorbeeld je core. De medicijnbal is een bal met gewicht, gebruikt voor veel balansoefeningen en krachtoefeningen. Waarom de naam medicijnballen? Voor welke workout is een medicijnbal te gebruiken? En welke gewichten bestaan er? Jenisport vertelt je alle ins- en outs over de medicijnbal!
Waarom heten deze ballen medicijnballen?
Bij het woord medicijn denk je meteen aan pillen, antibiotica, drankjes.. Medicijnballen worden niet voorgeschreven door de dokter en zijn ook niet te koop bij de apotheek. Medicijnballen helpen je wel bij het bevorderen van je gezondheid. Deze zware bal wordt gebruikt voor gymnastische oefeningen, bij fitness of bij crossfit. Voor de fanatieke sporters dus, die druk zijn met hun lijf en hun gezondheid. De medicijnbal bestaat al sinds 1569. In dat jaar werden de ballen gebruikt als fitnessoefening, als onderdeel van een eenjarig geneesmiddelen gymnastiekprogramma. In 1889 was er een professor die beweerde dat dat bij gebruik van de bal het lichaam gestimuleerd wordt, de spijsvertering bevorderd wordt en gezondheid behouden. Ook wel logisch, op den duur werken deze ballen met gewicht als een medicijn. En zul je je hartstikke gezond voelen! Tegenwoordig worden deze ballen ook wel crossfit bal of fitnessbal genoemd.
Medicijnballen voor een scherpe prijs bij Jenisport
De meeste medicijnballen die wij verkopen zijn van het merk Cawila. Cawila staat bekend om de goede kwaliteit leren ballen. In 1956 maakten ze al lederen voetballen. Medicijnballen zijn vaak gemaakt van leer en gevuld met kurk of haar in plaats van met lucht. Dit om extra gewicht toe te voegen. Tegenwoordig worden medicijnballen ook van duurzaam gummimateriaal gemaakt. Cawila hanteert een hele goede prijs-kwaliteitverhouding, waar wij van Jenisport volledig achter staan! Wij willen het beste voor elke sporter en tegelijkertijd willen we dat sporten betaalbaar blijft.
Welke factoren bepalen de prijs?
- Diameter bal: verschilt tussen de 30 en 35 cm.
- Materiaal medicijnbal: leer of gummi
- Gewicht van de medicijnbal
Medicijnbal oefeningen: welke bal gebruik je voor welke workout?
De medicijnbal is ontzettend populair in de sportschool. Mensen gebruiken de medicijnballen als gewichten om krachttraining mee te doen. Of ga je zelf liever voor balansoefeningen? Jenisport tipt welke medicijnbal je het beste bij welke workout kunt gebruiken. Lees snel verder!
Medicijnbal met handvat
Ga je voor meer gewicht? De medicijnballen met handvat zijn vaak wat zwaarder dan de gewone medicijnballen. Dit varieert wel van 4 kg tot 9 kg. Het handvat maakt dat de medicijnbal eigenlijk een kettlebel en een dumbell in één is! Verzwaar het squatten, train je core en kweek spierballen! Met een medicijnbal met een handvat, kun je dezelfde oefeningen doen als met een kettlebell. Bijvoorbeeld: houd het handvat vast met beide handen, duw je billen iets naar achter en leun iets naar voren met een rechte rug. Laat je armen met medicijnbal gewoon tussen je benen bungelen en gooi je heupen naar voren. De medicijnbal komt maximaal ter hoogte van je borst. Terwijl je de heupen naar voren gooit, span je de billen, hamstrings en buik aan en houd je je armen gestrekt.. Gooi het gewicht niet omhoog met je armkracht!
Medicijnbal als fitness gewichten
Medicijnballen lenen zich voor vele fitnessoefeningen. Train je sterk met medicijnballen. Doe je genoeg herhalingen, dan voel je je spieren vanzelf branden! Bijvoorbeeld met de core oefening. Ga op een trainingsmat zitten met je knieën in een hoek van 90 graden en je rug recht. Leun heel iets naar achter om spanning op de buikspieren te zetten. Pak de medicijnbal en tik de grond naast je aan. Til de bal als het ware weer omhoog met je buikspieren. Bij elke twist voel jij je buikspieren weer aanspannen. Spierpijn gegarandeerd! Heb je een sportmaatje oftewel sportbuddy? Gooi dan de medicijnbal over, zo werd de bal vroeger ook gebruikt. Het is niet de bedoeling dat jullie het zo hard mogelijk op elkaar gooien. Door het gewicht span je je armen, core en benen aan als je de bal vangt. Zo train je op een leuke manier samen!
Medicijnbal voor balans
Doordat een medicijnbal wat zwaarder is, rolt deze niet zomaar weg. In ieder geval niet zo snel als een bijna gewichtloze bal. Probeer het maar eens uit met de volgende oefening: pak een trainingsmat en leg de bal aan het hoofd van de mat. Leg je handen op de bal en ga in plankpositie: rug recht en buik in en je leunt op je tenen. Je balanceert dan op de bal en je traint je rug, schouders, buik, billen en benen. Je spant alles aan! Houd je wel van uitdaging? Probeer dan ook met je tenen te leunen op een medicijnbal! Pas op dat je niet wegrolt!
Kijk snel of je jouw ideale medicijnbal vindt bij Jenisport!
Ga je voor Cawilla of voor Sportec? Ga je voor een medicijnbal met touw of zonder handvat? En hoeveel gewicht kies je? We raden je wel aan om rustig te beginnen, je kunt daarna altijd meer herhalingen doen of er nog één bij kopen met meer gewicht! Train op een leuke manier met de medicijnbal. En bestel via onze webshop! Nog meer vragen over de medicijnbal? Neem gerust contact met ons op.